Hoeve bij Kasteel Fruithof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve bij Kasteel Fruithof

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kasteeldomein Fruithof

Beschrijving

Langgestrekte hoeve namelijk woonstalhuis (nok loodrecht op de straat) bij Kasteel Fruithof, uit het eerste kwart van de 19de eeuw (tussen 1804 en 1813); 19de-eeuws bakhuis tegen de rooilijn (nok parallel aan de straat) aan de noordzijde.

Verankerd bakstenen gebouw (gekalkte zuidgevel), met gepikte plint, van één bouwlaag onder aan de westgevel afgewolfd dak (golfplaten en mechanische pannen). Onderkelderde noordoost- en zuidoostzijden met rechthoekige getraliede keldermonden aan de oostgevel waarboven opkamers. Beluikte rechthoekige vensters met arduinen dorpels, oculi aan de oost- en westgevels. Rechthoekige deur onder arduinen latei. Stalling met rechthoekige muuropeningen en arduinen dorpels, rechthoekige poort met houten latei; korfboogpoort in de westgevel met zolderluik en radvenstertjes in de top.

Auteurs: Wylleman, Linda