Hoeve Capenbergh

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen op omhaagd domein en met geplaveid erf, gelegen tegenover zogenaamd Spokenhof (nummer 102).

Woonstalhuis (nog parallel aan de straat), stalling (vroeger paardenstal bij Spokenhof), (nok parallel aan de straat) aan zuidzijde, langsschuur (nok loodrecht op de straat), aan noordzijde en ten slotte bakhuis aan overzijde straat (nok loodrecht op de straat), aan oostzijde. Huidig uitzicht uit de 19de eeuw en oudere kern. De moederhofstad van Sompeke werd reeds eerder vermeld in 1362. In 1556 bezit de moederhofstad van Scille (nu Spokenhof), samen met Spokenhof "Capenbergh" genoemd.

Woonhuis (oostgevel) van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen). Verankerd bakstenen gebouw met getraliede en beluikte rechthoekige vensters met arduinen dorpels, rechthoekige deur. Onderkelderde zuid-oosthoek met opkamervenster aan oostgevel. Stallingen , in verlengde woonhuis, met vernieuwde rechthoekige muuropeningen.

Bakstenen stalling eertijds paardenstal, onder zadeldak (Vlaamse pannen) met vernieuwde muren en muuropeningen.

Bakstenen langsschuur onder afgewolfd en schilddak (gedeeltelijk riet en Vlaamse pannen) met gedeeltelijk oud gebint uit het derde kwart van de 18de eeuw (?) Rechthoekige poorten met houten latei.

Bakstenen bakhuis onder zadeldak (Vlaamse pannen) met houten aanbouwsel onder zadeldak (mechanische pannen), tegen oostgevel.

Auteurs: Wylleman, Linda

Het bakhuis van de hoeve, gelegen aan de overzijde van de straat, is gesloopt.