Klooster van de witte paters

Beschrijving

U-vormig voormalig kloostergebouw uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, sinds 1971 Capenberg-Oxaco Center.

De witte paters startten de bouw in 1911 naar ontwerp van Schmitz. Kapel en studielokalen van 1932 naar ontwerp van F. Peeters en Van Kerckhove. Bakstenen gebouw van drie bouwlagen onder schild- en zadeldaken (mechanische pannen). Noord- en zuidvleugels verbonden door middel van galerij onder plat dak. Travee-indeling door middel van lisenen, boogfries onder kroonlijst. Rondboog- en steekhoogvormige muuropeningen.

Kapel aan westgevel. Zuidvleugel, met vierkante toren onder tentdak (leien) op koor; halfronde apsis. Interieur: schip overdekt met kruisgewelf steunend op pijlers met hoogreliëfs voorstellende de vier evangelisten, van beeldhouwer J. Poels.

• FLOUQUET P.L., En pays flamand... quelques églises et chapelles de l'architecte Fr. Peeters, in Bâtir, nr. 40, maart 1936, p. 604-608.

Auteurs: Wylleman, Linda