• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Naar verluidt vroegere pastorie van Hemiksem uit de 18de-19de eeuw. Afhankelijk van kasteel Cleydael. Schuur afgebrand tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Heden bestaande uit: woonhuis uit de 17(?) - 18de eeuw geflankeerd door stallingen en een kleine schuur uit de 19de eeuw (nok parallel aan de straat), kleine stalling uit het laatste kwart van de 19de eeuw(?) (nok loodrecht op de straat) aan de oostzijde en een rechthoekig wagenhuis uit het laatste kwart van de 19de eeuw (nok parallel aan de straat) aan de westzijde.

Gelegen tussen weiland en aan de noordzijde begrensd door een bochtig overblijfsel van de Vliet.

Rechthoekig woonhuis met identieke oostelijke voor- en westelijke achtergevels van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerd bakstenen gebouw met beschilderde plint; bepleisterde kroonlijst. Zijpuntgevels, vermoedelijk oorspronkelijk aandaken, met kraagstenen van zandsteen en muurvlechtingen. Beluikte rechthoekige vensters, twee gedicht bij tweede bouwlaag. Westgevel met arduinen dorpels en steekboogvormige ontlastingsbogen. Centrale rechthoekige deuren in 17de eeuwse omlijsting van hergebruikte(?) hardsteen met steenmerk van Jan Lisse (? - 1687), kwarthol geprofileerde dagkanten. Halfronde ontlastingsboog van gesinterde baksteen. Zijgevels met centraal korfboogvormig laadluik geflankeerd door rechthoekige luikjes met arduinen dorpels, in top rechthoekig venstertje met arduinen dorpels.

Aan de noordgevel geflankeerd door aanbouwsel onder lessenaarsdak (Vlaamse pannen), met kern uit de 18de eeuw(?). Bouwnaden met enkele verankeringsstenen van zandsteen. Aan noord- en oostgevels rechthoekige keldermonden en aan de westgevel beluikt rechthoekige opkamervenster met houten latei. Noordgevel met rechthoekige 20ste-eeuwse poortopening met houten latei. Aan de zuidgevel rechthoekig vervallen, bakstenen aanbouwsel van één bouwlaag, onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw(?) waarin stalling en schuurtje.

Getrapte bakstenen daklijst, rechthoekige muuropeningen met houten lateien. Rechthoekige bakstenen stalling en wagenhuis onder zadeldaken (Vlaamse pannen), uit het laatste kwart van de 19de eeuw(?).

Auteurs: Wylleman, Linda