Pastorie Sint-Leonardusparochie

Beschrijving

Voormalige pastorie en huidig gemeentehuis van de gemeente Aartselaar. Oorspronkelijk particuliere woning met vierkante plattegrond in traditionele bak- en zandsteenstijl uit de 16de eeuw, gelegen aan noord-oostelijke zijde van Laar op hoek met de Hoevelei. Omhaagde voortuin, aan de oostgevel overdekte glazen doorgang naar nieuwe uitbreiding gemeentehuis van 1975-1977, naar een ontwerp van G. Feijen; de officiële inhuldiging vond plaats op 22 april 1978.

Op deze plaats stond waarschijnlijk reeds een huis vóór 1480. Naar één van de eigenaars, Jacques Wolfaert die het goed kocht in 1559, kreeg de woning de naam Wolfaertshof. In 1728 door de tiendenheffers gekocht en ingericht als pastorie. Tot in 1944, met uitzondering van de periode van de Franse overheersing, bleef het pastorie van de Sint-Leonarduskerk. Hieraan kwam een einde toen op 28 december 1944 een raketbom ontplofte in de tuin en het huis fel beschadigd werd. In 1950-51 werd het herbouwd onder leiding van de architecten P. Berger en J.L. Stynen en ingericht als gemeentehuis. De openbare aanbesteding had plaats op 19 juli 1949, werken begonnen op 2 mei 1950 en waren voltooid op 31 oktober 1951. De in de 19de eeuw gewijzigde gevels werden zo getrouw mogelijk hersteld in de oorspronkelijke traditionele stijl van de 16de eeuw. Vóór 1944 waren de vensters rechthoekig, beluikt en op kordonvormende dorpels. De deur was eveneens rechthoekig met bovenlicht.

Zuidelijke voorgevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder twee dwarsgeplaatste leien schilddaken met twee getrapte dakvensters. Verankerd bakstenen gebouw op bakstenen plint met afzaat van zandsteen. Speklagen (enkel zuidgevel), kordonlijst, hoekblokken en steigergaten van zandsteen. Kruiskozijnen van zandsteen met tweeledige ontlastingsboog, op kordonvormende onderdorpels en beluikt op de tweede bouwlaag. Korfboogdeur onder een rechthoekig bovenlicht (namelijk bolkozijn) en wapenschild; vlakke omlijsting en waterlijst van zandsteen, voorafgegaan door bordestrap.

Oostgevel met vijfzijdig traptorentje van drie geledingen onder polygonale spits (leien); rechthoekige venstertjes met omlijsting van zandsteen en geprofileerde lateien en rechthoekige deur met vlakke stijlen en latei op kwartronde consoles.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Pastorieën, Aartselaar, Sint-Leonardus, dossiers 1,6,7.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Gemeentehuizen, Aartselaar, dossier 2.