Twee woonstalhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee woonstalhuizen

Beschrijving

Twee monumentale gebouwen onder (afgewolfd) zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met aan de overkant van de straat een schuur, kern of volume opklimmend tot 1773 (zie muurankers).

Eertijds twee woonstalhuizen met twee hiertegenover gelegen, aan elkaar palende schuren; nummer 10 woning van de eerste molenaar Karel Druyts die in 1795 nabij de Molenstraat een molen oprichtte. Verankerde, bakstenen volumes; sterk verbouwd en aangepast naar aanleiding van nieuwe bestemming onder meer recent(e) cementering, uitbouwen, vernieuwd houtwerk,...

Nummer 10: segmentboogdeur met halve molensteen als dorpel. Rechts gelegen schuur inmiddels gesloopt; bewaarde links gelegen schuur (nummer 12) van vijf en een halve travee onder steil, afgewolfd zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse, mechanische pannen); verankerde baksteenbouw; uitgespaard en beplankt hoektravee; geritmeerd door lisenen; baksteenlijst; houten luikjes en deur onder dito latei.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle

Aanvullende informatie

Aan de andere kant van de straat hadden de woonstalhuizen oorspronkelijk allebei een schuur, aan elkaar palend. Beide schuren werden echter gesloopt. De woonstalhuizen zelf werden omgevormd in functie van feestzalen. De erfgoedwaarde van deze monumentale volumes onder afgewolfde zadeldaken bleef bewaard.

• Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek over de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed van de provincie Antwerpen, 2018.