erfgoedobject

Pastorie van de Sint-Quirinusparochie

bouwkundig element
ID
12356
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12356

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige pastorie, heden gemeenschapshuis met onder meer Plaatselijke Openbare Bibliotheek en vergaderlokalen. Teneinde de Hoogstraat, in de as van de kerk ingeplant gebouw in neogotische baksteenstijl, 1906-1908, naar ontwerp van provinciaal architect J. Taeymans, zie onder meer arduinen gedenkplaat linkerzijgevel, ter vervanging van de oude, versleten pastorie, op dezelfde plaats; gerestaureerd in 1988. Omringende, omhaagde tuin met smeedijzeren hek tussen bakstenen pijlers; de voormalige gracht werd in 1965 gedempt.

Vrijstaand, onderkelderd dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met dakvenster (nok parallel aan de straat, leien) en lagere uitbouw onder schilddak aan noordzijde. Lijstgevel van bak- en zandsteen op hoge bakstenen sokkel, verlevendigd met ankers en speklagen en een dubbele tandlijst als beëindiging. Gevelindeling door middel van Brugse traveeën ingevuld met kruisvensters en blinde boognissen. Afwijkende vormgeving van de inkomtravee verhoogd met getrapt dakvenster; korfboogdeur met hengsels in lelietakvorm en bolkozijn als bovenlicht; rechts muurdam met spitsboognis waarin Onze-Lieve-Vrouwebeeldje. Zijpuntgevels met aandak en schouderstukken met dekstenen van arduin. Soberder uitgewerkte achtergevel met beluikte segmentboogvensters en korfboogdeur onder oculus.

Klassieke plattegrond met zaal en eetkamer links, spreekkamer, trapzaal en keuken rechts van de gang; uitbouw met sanitair en voormalige moos en stal, heden verbouwd tot vergaderruimte.

  • Archief Afdeling Monumenten en Landschappen-Brussel, Plannenfonds Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, provincie Antwerpen, Vlimmeren, pastorie.
  • BOSCH F. en OOSTVOGELS J., Bijdrage tot de geschiedenis van de pastorie te Vlimmeren, in De Vlierbes, III, 1981, p. 57-63.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pastorie van de Sint-Quirinusparochie [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12356 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Beerse

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.