Café du Cercle

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café du Cercle

Beschrijving

Breedhuis van drie/vier traveeën aan weerszijden van afgeronde hoektravee onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen, roofing) met sterk verbouwde aanbouw (kant Broedersstraat), samen met nummer 38 gebouwd circa 1886 naar ontwerp van P.J. Taeymans in neoclassicistische stijl; eertijds het zogenaamde "Café du Cercle", huis van de liberalen.

Deels bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen plint, belijnd met groeven, puilijst, kordonvormende lijsten en lekdrempels; begane grond aan Broedersstraat beraapt en met uitwaaierende schijnvoegen, aan Warandestraat aangepast; fraaie gevelafsluiting met paneeldecoratie alternerend met consoles onder houten kroon- en tandlijst op klossen.

Hoekrisaliet geflankeerd door pilasters; balkon met balustrade op zwaar uitgewerkte consoles. Rondboogvormige muuropeningen met bewaard houtwerk: aan Broedersstraat deurvensters met diamantpuntsleutel; op bovenverdieping opgevat als arcade met geprofileerde waterlijst op pilasters.

• Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, Warandestraat, 1886, dossier 18.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle