Woning Simons

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Simons

• is aangeduid als beschermd monument Woning Simons

Beschrijving

Vrijstaande woning van twee traveeën en twee bouwlagen onder plat dak, waarvoor bouwaanvraag van 1934 naar ontwerp van J. Eelens, in Nieuwe Zakelijkheid met referenties aan het kubisme en de "pakketbootstijl", in opdracht van Jozef Simons (1888-1948), befaamd schrijver en dichter van de Kempen; voortuintje met afsluitingsmuur met typische ijzeren leuning. Bronzen gevelplaat naar ontwerp van beeldhouwer Marc De Bruyn (Aalst) uit 1963).

Links woning van een oorspronkelijk opgevatte dubbelwoning in spiegelbeeldschema: J. Simons circa 1932 in dienst als uitgever bij zijn vriend, drukker J. Van Mierlo; plannen voor het oprichten van een dubbelwoonst naast de nieuwe drukkerij (zie nummers 58-60); enkel linker woning uitgevoerd.

Onderkelderde, sobere, bakstenen lijstgevel met horizontale markering onder meer door raambanden, overkragende hoekterrassen,... contrasterend met verticale muuropeningen. Door de geschrankte schikking van de ruimtes binnenin functionele en compositorische mogelijkheden met aandacht voor comfort, buiten een kubistisch uitzicht van het geheel. Terrassen met stalen buisleuningen op vloerplaten van gewapend beton. Rechthoekige stalen vensters met afgeschuinde tegeldorpels; patrijspoort in keuken; uitgespaarde inkompartij met afgeronde hoek met muizentand van glastegels.

• Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, 1934, dossier 148.
  • DE BONT Y., 100 jaar wonen in Turnhout, Architectuur van 1895 tot 1995, Zellik, 1995, p. 60-62.