Dokterswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dokterswoning

• is aangeduid als beschermd monument Dokterswoning Devroede

Beschrijving

Woonhuis en kabinet Dr. Devroede, gebouwd in 1941, naar ontwerp van E. Van Steenbergen, in nieuwe zakelijkheid met eclectische reminiscenties.

Onderkelderd rijhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder plat dak. Sobere bakstenen lijstgevel op arduinen plint; horizontale geleding door kordonvormende lekdrempels en horizontale, raambanden onderbroken door zandstenen penanten met klassiek bloem- en festoenmotief. Rechthoekige metalen muuropeningen: traphalvenster met gekleurd glas in lood.

Interieur. L-vormige plattegrond met een moderne planvoering waarbij accent op de functionele scheiding tussen woongedeelte en praktijk. Centrale inkom met rechts ingebouwde garage, wachtkamer en de langs de tuin gelegen praktijk; links de traphal verbonden met de salon vooraan, keuken en woonkamer met tuinkamer in afgeronde erker achteraan.

Om tot een totaalontwerp te komen tevens de binneninrichting en tuin naar ontwerp van de architect namelijk meubilair van het salon dateert van 1942, meubilair van woonkamer en kabinet en de tuinaanleg met smal, rechthoekig vijvertje dateren van 1945, de tuinkamer dateert van 1946.

• Architectuurarchief Antwerpen, foto's.
  • VAN DEN BERGHE V. & VAN DE VELDE H., Eduard Van Steenbergen. Bouwmeester en binnenhuiskunstenaar (1889-1952), Antwerpen, 1955, p. 28, 53.
  • DE BONT Y., 100 jaar wonen in Turnhout, Architectuur van 1895 tot 1995, Zellik, 1995, p. 113, 123.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle