Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Herenhuis met enkelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), opklimmend tot de 19de eeuw, in neoclassicistische stijl met empire-inslag.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen plint; horizontale geleding door middel van schijnvoegen op de begane grond, uitwaaierend boven de benedenvensters, kordonvormende lijsten en lekdrempels; paneeldecoratie op fries; houten kroonlijst op klossen. Poorttravee, op bovenverdieping decoratief uitgewerkt met negblokken en balkon met ijzeren leuning op consoles met guttae.

Rechthoekige vensters: bovenvensters in geprofileerde omlijsting met geometrische fantasie in de bovenhoeken en ijzeren balustrade; deurvenster onder kroonlijstje op consooltjes met sierpaneel; houten poort in vlakke omlijsting; bewaard houtwerk.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle