Twee neoclassicistische burgerhuizen

Beschrijving

Dubbel- en enkelhuis van respectievelijk vier/drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), nummer 113 gebouwd circa 1897 naar ontwerp van H. Vandenplas, nummer 173 opklimmend tot het vierde kwart van de 19de eeuw.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevels op arduinen plint; eerste bouwlaag met schijnvoegen; tweede bouwlaag met muurbanden; puilijst; kordonvormende lekdrempels; paneelversiering op borstwering en fries; houten kroonlijst op klossen en decoratieve consoles.

Verankerde zijgevel. Getraliede keldervensters; op de begane grond segmentboogvormige muuropeningen in plattebandomlijsting met sleutel en oren; rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting met decoratief uitgewerkte sleutel, oren en ijzeren leuning.

Houten deur en poort met bovenlicht, in nummer 113 met gekleurd glas in lood, nummer 173 met vleugeldeur van mooi houtsnijwerk met ijzerwerk.

• Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, 1897, dossier 20.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle