Café du Meir

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café du Meir

Beschrijving

Eertijds het zogenaamd "Café du Meir", opklimmend tot het vierde kwart van de 19de eeuw of eerste kwart van de 20ste eeuw; circa 1926 naar ontwerp van S. Van de Heyning verbouwd en opgetrokken tot handelaarswoning met gebruik van belendende panden (nummers 41-43-45) als magazijnen.

Breedhuis met aan weerszijden van afgeronde hoek twee traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (mechanische pannen). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel; horizontale markering door muurbanden, kordonvormende lekdrempels; paneelversiering op borstwering; houten kroonlijst met klossen en modillons. Segmentbogige muuropeningen in geriemde omlijsting met oren en sleutel, arduinen dorpel. Haakse aanbouw van één bouwlaag onder plat dak met dito venster en geleding; latere (?) garage.

• Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, 1926, dossier 52.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle