Wilskerke

Beschrijving

Kleine gemeente van 506 hectare, geomorfologisch behorend tot de middenlandpolders. Woon- en landbouwdorp. In 1911 werd een deel van het grondgebied van Wilskerke bij Middelkerke gevoegd. In 1971 werd Wilskerke bij de nieuw gevormde gemeente Spermalie gevoegd en in 1976 bij de fusiegemeente Middelkerke.

Eerste vermelding van de parochie in 1201 als "Willemskerke".

Tijdens het ancien régime maakte Wilskerke deel uit van de kasselrij van het Brugse Vrije en daarbinnen van het Camerlinx-Ambacht. De tempeliers van de commanderie van Slijpe bezaten het patronaatsrecht van de kerk, en ook het tiendrecht. Voorts maakte Wilskerke deel uit van de kerkelijke heerlijkheid het Proossche van Sint-Donaas.

Kleine langgestrekte dorpskom gelegen langsheen de Fleriskotstraat met parochiekerk gelegen midden omhaagd kerkhof, pastorie en parochiaal centrum ten noorden ervan. Het dorp wordt getypeerd door bebouwing uit de wederopbouwperiode.

Ten noordwesten van de dorpskern recente verkaveling aansluitend bij de bebouwde kom van Middelkerke. Ten westen, campings langsheen de Spermaliestraat. Voorts verspreide landelijke bebouwing.

• Dit is West-Vlaanderen. Steden - Gemeenten - Bevolking, 3 dln., Sint-Andries, 1959.

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol