Schoor

Beschrijving

Gehucht van Balen, gelegen ten zuidoosten van het centrum en evenals de overige gehuchten ontstaan als landbouwnederzetting met noordoost-zuidwest-oriëntatie, zie gemeente-inleiding Balen. Voorheen getypeerd door diverse Kempische hoeven, zie oude prentkaarten. Centraal bevindt zich een driehoekig pleintje, convergentiepunt van diverse verbindingswegen, met de 17de-eeuwse gehuchtskapel. Vermoedelijk eertijds een administratieve eenheid met het gehucht Scheps, zie inleiding aldaar.

In de onmiddellijke omgeving van de kapel getuigen nog enkele langgestrekte hoevetjes van het voorheen agrarische karakter van het gehucht, onder meer Schoor(straat) nummer 62 en Schoor-Dorp nummer 24.

• WOUTERS V., Balen in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1986, nummer 50.