erfgoedobject

Fabrieksgebouwen Vita

bouwkundig element
ID
12162
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12162

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Fabrieksgebouwen Vita
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Achter de straatbebouwing ingeplante fabrieksgebouwen van voormalige hemdenmakerij "Vita", opklimmend tot circa 1900; een smalle doorgang, verbredend tot een binnenplaats, voert naar de hoofdingang aan de Otterstraat, een doorgang onder het Steentje, Grote Markt nummer 44, naar de zij-ingang.

T-vormig complex bestaande uit een langgerekte centrale vleugel van drie bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de Otterstraat, mechanische pannen) met aansluitend kopgebouw van vier bouwlagen waarvan het zadeldak onlangs werd verwijderd. De aanpalende lagere vleugels van één of twee bouwlagen zijn afgedekt met sheddaken; in de achterste vleugel, gelegen achter het postkantoor en palend aan het kursaal stond eertijds een stoommachine; in de voorste vleugel nabij de Otterstraat waren de kantoren gevestigd; een fraai glas-in-loodraam met in medaillon een opgevouwen manshemd en firmanaam "Vita", is nog bewaard.

Soliede bakstenen constructies; centrale vleugel en voorbouw voorzien van segmentboogvensters met ijzeren of houten ramen; zowel de gewitte voorgevel van twee bouwlagen aan de Otterstraat als de vier bouwlagen hoge gevel naar de markt toe zijn met boogruggen in contrasterend metselwerk versierd; rechthoekige houten poort ter hoogte van de Otterstraat.

Op de bovenverdieping van de voorbouw aan de Otterstraat is de oorspronkelijke dragende constructie met gietijzeren zuiltjes en I-balken nog aanwezig.


Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Fabrieksgebouwen Vita [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12162 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.