Gemeentelijke school

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentelijke school

Beschrijving

Laag ommuurd schoolcomplex, gebouwd circa 1929-1930 naar ontwerp van L. van Ravestyn met regionalistische inslag; begrensd door de Lindestraat ten westen, de Begijnendreef ten noorden, de Wouwerstraat ten oosten en het verlengde van het Sint-Beggaplein ten zuiden.

Centrale koer omgeven door drie langgestrekte vleugels van vijf (ten westen), acht (ten zuiden) en negen (ten noorden) traveeën en één bouwlaag onder schilddak (nok parallel aan de straat, Vlaamse en mechanische pannen) met klimmende dakkapellen (ten westen); noordvleugel met aanpalende conciërgewoning (rechts) in dezelfde trant namelijk eenvoudig enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen) met rechthoekige muuropeningen, circa 1965 met één verdieping verhoogd; recentere bijgebouwen onder plat dak (ten oosten). Deels witgeschilderde bakstenen lijstgevels. Rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling in de bovenlichten en arduinen dorpel.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Scholen, Turnhout, Wouwerstraat, dossier 3; Begijnendreef, dossier 2.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle