Engelmanshoven

Gemeente op het Haspengouws leemplateau, met zacht golvend reliëf, dalend naar de Herk.

Vermeld in 929 als Engilmandeshoven (Germaans "Angilamun-des-Hofum", hoeve van Angilamund). Merovingisch grafveld (5de-7de eeuw) in Engelmanshovenbos, opgegraven in 1953-1954. Engelmanshoven en Vrijheers vormden een gemeente, afhangend van de schepenbank van Gelinden, met beroep bij het Hof van Vliermaal. Laathof Haffaeker gelegen op de Hollestraat.

Parochie afhankelijk van bisdom Luik, aartsdiaconie Haspengouw, dekenij Tongeren; patronaatsrecht bij de abt van Sint-Truiden; Vrijheers (Sint-Antoniuskapel) afhankelijk van Engelmanshoven.

Landbouwgemeente met vroegere dorpskern ten noordoosten van de steenweg Sint-Truiden-Luik, doorsneden door verscheidene holle wegen. Kerndorp op het kruispunt der Sint-Jansstraat en Bosstraat met de Engelmanshovenstraat; vroegere kerk ten zuiden van dit kruispunt, later verplaatst ten zuidwesten van de steenweg. De dorpsuitbreiding gebeurde ook deze eeuw, ten zuidwesten van de steenweg.

Oppervlakte: 292 hectare. Aantal inwoners (1970): 720.

• PACQUAY J., Les paroisses de l'ancien concile de Tongres, y compris les conciles de Hasselt et de Villers-Evêque, Liège, 1909, p. 258-263.
  • SIMENON G., Notes pour servir à l'histoire der paroisses qui dépendent de l'abbaye de Saint-Trond, Liège, 1908, p. 66-69.