Park landhuis De Paey

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Park landhuis De Paey

Beschrijving

Voormalig buitengoed van P.J. Brepols aangekocht in 1814, ten tijde van mevrouw J.F. Dessauer vergroot en bebouwd met een indrukwekkend landhuis in eclectische, neo-Vlaamse renaissance-stijl naar ontwerp van architect P.J. Taeymans, vermoedelijk opgetrokken in 1886, in 1906 en 1925 naar ontwerp van architect L. Van Ravestyn vergroot en in 1944 volledig verwoest. Alleen het park, in 1862 in opdracht van mevrouw Dessauer heraangelegd door landschapsschilder Jacques Rosseels, alsook enkele bijgebouwen onder meer een jachtpaviljoentje, een kapel, een hoevetje, een bakhuis en een bewaarplaats voor carbid bleven bewaard.

Huidige witte villa uit de jaren 1960 naar ontwerp van architect P. Agie de Selsaeten. Arduinen poort aan de straat met dubbele geprofileerde booglijsten, rocaille-sluitsteen en waterlijst, afkomstig van het Heilig Grafinstituut, zie algemeen overzicht van school en klooster van het Heilig Graf, 1911, waarop de poort duidelijk te zien is.

Landschapspark met vijvers, bloemperken, graspartijen en boommassieven; nog aanwezige boogbrug met smeedijzeren leuning, ijskelder, beelden. Op het eiland in de grote vijver staat een fraai achtzijdig jachtpaviljoentje met neogotische inslag uit het vierde kwart van de 19de eeuw; onderkelderd bakstenen gebouwtje onder overkragend rieten tentdak met dakkapel, naar de vijver toe met omlopende galerij met ijzeren leuning; constructie met boomstammen op de hoeken alsook rond de spitsbogige muuropeningen; bepleisterd en beschilderd interieur met mooi houtwerk. Aan de noordzijde bevindt zich de heropgebouwde manege (houten constructie onder pannen zadeldak) met vermeldenswaardig, halfrond bakstenen toiletgebouwtje.

Tegen de baan, neogotische kapel uit het vierde kwart van de 19de eeuw toegewijd aan Sint-Jozef. Eénbeukig bak- en natuurstenen gebouwtje van twee traveeën onder leien zadeldak met driezijdige apsis en portaal; lijst- en puntgevels vermeerderd met steunberen, aandaken en spitsbogige muuropeningen.

• DE BONT Y., 100 jaar wonen in Turnhout, Architectuur van 1895 tot 1995, Zellik, 1995, p. 40-43.
  • DE KOK H., Gids voor het oude Turnhout en omgeving, Dl. 1, Stad Turnhout, Antwerpen, 1980, p. 258.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle