Berbroek

Beschrijving

Gemeente gelegen tussen Demer en Herk, voor het eerst vermeld in 1308 als Berbruc. Eertijds Loonse gemeente, afhangende van de schepenbank van Stevoort, en ingedeeld in drie buurtschappen: Dorp, Reisbeek en Heide; op het grondgebied, verschillende leen- en cijnshoven (onder meer de huidige Vinckemolen of Nieuwmolen). De Onze-Lieve-Vrouwekerk was oorspronkelijk een dochterkerk van Donk, in 1308 afgescheiden; begevingsrecht bij de abt van Sint-Truiden, tiendrecht bij de pastoors van Berbroek en Donk. De parochie was tot 1559 afhankelijk van de dekenij van Hoegaarden, sinds 1803 van de dekenij van Herk-de-Stad. In 1803 hulpkerk van Herk-de-Stad, in 1804 van Schulen; sinds 1843 zelfstandige parochie.

Landbouwgemeente met de vorm van een straatdorp, gelegen aan de oude baan Hasselt-Diest, ten noorden van de huidige, recente weg, met recente lintbebouwing aan de Steenweg en de oude baan, thans evoluerend naar woongemeente met pendel naar Hasselt. Het gebied ten zuiden van de Diestersteenweg en ten noorden van de Herk behield het best zijn agrarisch karakter; resterende hoeven deels in vakwerkbouw, deels versteend of in baksteenbouw, met plattegronden van verschillende types.

In 1970 bij Schulen gevoegd.

• REMANS G., Berbroek (Verzamelde Opstellen uitgegeven door de geschied- en oudheidkundige kring van Hasselt, 18,1943, pagina 177-243).