Donk

Beschrijving

Voor het eerst vermeld in 741 als Dungo (afkomstig van "dunga": zandige opduiking in een moeras). Pleistocene opduiking temidden van het laaggelegen en drassig alluviaal gebied (Holoceen).

Gemeente in Vochtig-Haspengouw, gelegen aan Gete en Herk, op een vlakke, interfluviale rug tussen de riviervalleien ten oosten, dalend naar de depressie van Halen-Schulen ten noorden.

In 741 schenking van een kerkje, gelegen op het "insulam dune" in het Schulenbroek, door Robrecht van Haspengouw aan de abdij van Sint-Truiden, tussen 1108 en 1138 door abt Rudolph tot priorij uitgebouwd. De dorpskern ontwikkelde zich echter ten zuidoosten, buiten het broek, op het gehucht Waterkant; zelfstandige gemeente met eigen burgemeester, juridisch afhangend van Herk-de-Stad voor de personele zaken, en van het hof van Sint-Truiden voor de reële zaken. Nadat de oude kerk in het Schulenbroek volledig bouwvallig was geworden werd in 1752 door de abt van Sint-Truiden een nieuwe kerk met pastorie opgericht, de huidige Onze-Lieve-Vrouwekerk, gelegen aan de weg naar Rummen. Visserijbedrijven, ontstaan door de vele overstromingen, als belangrijkste economische activiteit.

Thans, gaaf bewaard straatdorp, met recente bebouwing aan de Diestersteenweg. Versteningsproces reeds ingezet tijdens de 17de eeuw; nog enkele voorbeelden van vakwerkbouw uit de 19de eeuw, met verschillende types van aanleg.

Sinds 1970 gevoegd bij Herk-de-Stad.

• TIMMERMANS G., Problemen in verband met de oude kerk van Donk (Limburg, 35, 1956, pagina 103-111. 129-134).