Muizen

Beschrijving

Gemeente op het Haspengouws leemplateau, ingesneden door de Cicindria. Voor het eerst vermeld in 929 als Musinere.

Eertijds betwist gebied tussen de Bisschoppelijke Tafel te Luik en de abdij van Sint-Truiden, vandaar dat de schepenbank door de abt benoemd werd, doch in beroep moest bij het Hof van Vliermaal.

Vrij gaaf bewaard kerndorp bij de weg Sint-Truiden - Borgworm (Truilingenstraat). Aan de westkant van die baan, ten zuiden, de voormalige pastorie en ten noorden een imposante bakstenen vierkanthoeve. De Cicindria scheidt de Truilingenstraat van de rest van het dorp, gelegen tegen de zogenaamde Muizenberg, een kleine heuvel waarop zich ten zuiden de Kruiskapel met ommuurd kerkhof bevindt en ten noorden, ernaast, de sterk verbouwde kasteelhoeve De Tom. In de vallei bij de Cicindria ligt de vroegere watermolen.

Na 1970 opgenomen bij Borlo.