Lafelt

Beschrijving

Eerste vermelding in 1311 als Lancfelt. Op zondag 2 juli 1747 heeft hier de slag van Lafelt plaats. Het is één der beslissende gevechten in de Oostenrijkse Successieoorlog (1740-1748), waarbij de Franse troepen van Lodewijk XV onder maarschalk de Saxe met de hulp van Ierse troepen de Oostenrijkers met hun bondgenoten, Engeland en de Verenigde Provinciën, verslaan. De Oostenrijkers kampeerden met 80 000 man in Vlijtingen aan de kant van Spouwen, de Fransen lagen te Tongeren en omgeving. Op 1 juli worden de Engelsen door de Fransen uit Ellicht verjaagd, waarbij het gehucht volledig in de vlammen opgaat. Op 2 juli zijn ook de dorpen Wilder, Lafelt, Vlijtingen, Rosmeer, Hees en Spouwen door de bondgenoten bezet. De Fransen verlaten Riemst en Herderen en vallen Lafelt binnen, waar de Engelsen en Hanoverianen hen achter verschansingen opwachten. De Fransen slagen er na een bloedig gevecht tenslotte in de geallieerden op de vlucht te drijven.

• COLIN J., Les campagnes du maréchal de Saxe,. 3 dln., 1901-1906.
  • DRIESSEN F., Notice sur la bataille de Laeffelt, (Bulletin de la Société scientifique et littéraire du Limbourg, 1, 1852).
  • SIMENON W., Geschiedenis der voormalige heerlijkheid Vlijtingen, Maastricht, 1901.
  • SPITS J., Rond de slag bij Lafelt (1747), (Limburg, 40, 1961, p.222-228).