Hoekhuis in eclectische stijl

Beschrijving

Hoekhuis met de Mermansstraat, van het eerste kwart van de 20ste eeuw. Dubbelhuis van vier en drie traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak met smeedijzeren vorstkam (nok parallel aan de straat, mechanische pannen); lagere uitbouw van twee traveeën en twee bouwlagen onder plat dak en ommuurde tuin met smeedijzeren hekken aan noordzijde.

Gele bakstenen lijstgevels op arduinen plint met verluchtings- en keldergaten, verlevendigd met muurbanden van gesinterde steen, decoratieve en constructieve onderdelen van arduin en faiencepanelen met florale motieven met art-nouveau-inslag op de borstweringen van de tweede bouwlaag en in het fries; gevelafsluiting met houten kroonlijst op klossen en uitgelengde consoles van natuursteen. Afgeronde hoekpenant met sokkel.

Getoogde, met baksteen omlijste muuropeningen, met diamantkopvormige sluit- en hoekstenen, op de begane grond vermeerderd met natuurstenen bovendorpel en blind boogveldje ingevuld met faience. Origineel houtwerk; mooie paneeldeur met glas en smeedwerk, bovenlicht met gekleurd glas in lood.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle