Ophaalmachines- en persluchthal van de mijn

Beschrijving

Gebouwd in 1920 en 1926. Het gebouw bood onderdak aan de elektrische ophaalmachines met kabelschijf KOEPE.

Hoge, langgestrekte hal met een centraal gedeelte van elf traveeën en twee dwarse hoekgebouwen, elk deel onder een afzonderlijk zadeldak. Als één van de monumentale, representatieve gebouwen is de afwerking gelijkaardig aan die van de badzaal. De betonnen skeletbouw, die het betonnen tongewelf draagt is verborgen achter bakstenen gevels, waarvan de traveeën geritmeerd zijn door baksteenpilasters. Hoge rondboogvensters met metalen roedeverdeling in een geprofileerde, bakstenen omlijsting. Rechthoekige drielichtvensters als bovenlichten.

De noord- en zuidgevels van de haakse gebouwen zijn puntgevels met een rechthoekige bekroning. Doorheen de noordgevel lopen de kabels van de ophaalmachines naar de erachtergelegen schachtbokken.