Outer

Beschrijving

Landbouwgemeente van 2.847 inwoners en 813 hectare. In het vierde kwart van de 12de eeuw vermeld als "Outhre" en "Oetra". Het dorp hoorde oorspronkelijk tot de baronie van Boelare en kwam in handen van de families d'Oultre, Van der Aa, d'Enghien en Musaert. Het zogenaamde "Domein van St.-Amand", later Herlinckhove geheten, vormde een heerlijkheid met eigen kerk en was in de 9de eeuw eigendom van de abdij Sint-Amand van Elnone. Tijdens de Franse overheersing werd Herlinckhove verdeeld over Denderhoutem, Ninove en Outer. Voornamelijk eenvoudige, landelijke bebouwing.

• DE POTTER F.-BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, Gent (1900), reeks V, dl. IV
  • VANGASSEN H., De keur van Herlinckhove, (Land van Aalst, 1952, p. 193).
  • VANGASSEN H., Herlinckhove in 1709 (Land van Aalst, 1955/2. p. 41).