Herenhuis naar ontwerp van L. Van Ravestyn

Beschrijving

Herenhuis met neo-Lodewijk XVI-inslag van het eerste kwart van de 20ste eeuw naar ontwerp van architect L. Van Ravestyn, gebouwd in opdracht van L. Boone-Misonne zie de initialen verwerkt in deurwaaier. Hoekhuis van vijf en vier traveeën en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak met omlijste dakkapellen (leien).

Bakstenen lijstgevels op arduinen plint, met veel gebruik van witte natuursteen, vooral aan de voorgevel: begane grond met sterk belijnd natuurstenen parement, een omlopende puilijst, uitgewerkte vensteromlijstingen met sleutel, festoenen en guirlandes op de verdieping en een gevelafsluiting met gekorniste lijsten (geleed kordon, tandlijst, houten kroonlijst); afgeronde hoekpenant, eveneens bekleed met natuursteen. Verschillend gevormde boogvormige muuropeningen met origineel houtwerk; korfbogige hoofdinkom met vleugeldeur en bovenlicht van glas en metaal. In de uitspringende laatste travee van de zijgevel bevindt zich wellicht de diensttrap.

Hal en trapzaal met wanden van imitatie-Franse steen, stucwerkplafonds in neo-Lodewijk XVI, witmarmeren vloer, eikenhouten trap en groot glas-in-loodraam ter hoogte van het bordes.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle