Bedrijfsgebouwen ANCO NV

Beschrijving

ANCO NV, bloemmolens, fabriek van deegwaren, beschuitbakkerij, tot 1981 ook veevoerders, met bedrijfsgebouwen gelegen tussen Guldensporenlei en kanaal ter hoogte van de Nieuwe Kaai.

Gebouwenpark bestaande uit silo's, molens, een gebouw voor de productie van deegwaren, een bakkerij, een verpakkingsafdeling, kantoren, magazijnen, en zo meer.

In 1920 door Antoine Coppens gestart in een oude, tot maalderij omgebouwde melkerij in de Hannuitstraat, zie transportmogelijkheden door de nabijheid van het spoor. In 1930 werd aan "de nieuwen bassin" 1 hectare grond gekocht; de oudst bewaarde plannen voor de opbouw van de nieuwe "Olie- en koekenfabriek", dateren van september 1929. Vóór de Tweede Wereldoorlog beschikte de firma reeds over een veevoederfabriek en een nieuwe volautomatische bloemmolen; in 1949 kwam de deegwarensectie tot stand, in 1960 startte de beschuitenfabriek en in 1975 werd REMY NV in Wijgmaal overgenomen.

Van het vooroorlogse gebouwenpark zijn de ronde silo's en de oude molen van 1937, ten zuiden van de binnenkoer, nog bewaard; ook de voormalige gebouwen voor de productie van veevoeders, respectievelijk van 1938 en 1941 alsook een gebouw met burelen en appartementen van 1941, gelegen ten noorden van de koer dateren uit deze periode.

Het merendeel der huidige gebouwen dateert echter van de jaren 1950 en 1960, en werd ontworpen hetzij door Studiebureel T.K.B., hetzij door architect Foubert, hetzij door architect Keustermans; het recentste gebouw, van 1974, is een staalstructuur met plaatbekleding door het atelier Vanhout en Schellekens. Veelal uit baksteen en beton opgetrokken gebouwen (tot acht bouwlagen) met rechthoekige muuropeningen.

Bewaarde fabrieksschoorsteen aan zuidzijde.

• Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, 1930, dossier 31.
  • DE KOK H. & VAN AUTENBOER E., Turnhout. Groei van een stad, Turnhout, 1983, p. 264-265.
  • GILIS C., Terugblik op Turnhout, Turnhout, 1985, p. 102.
  • Gegevens verstrekt door G. Van der Veken.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle

Aanvullende informatie

Deze site is anno 2014 sterk gewijzigd. Het perceel werd opgedeeld in functie van de bouw van appartementsgebouwen. Van de fabrieksgebouwen bleven het L-vormige volume (nummers 21-25), het rechthoekig volume (nummer 5) en de schoorsteen over.