Huis De Luypaert

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De Luypaert

Beschrijving

Voormalig enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien); herbouwd in neoclassicistische stijl van de tweede helft van de 19de eeuw; de derde bouwlaag werd toegevoegd in 1884.

Bepleisterde, beschilderde lijstgevel verlevendigd met schijnvoegen, paneelwerk en een klassieke gevelafsluiting met gelede architraaf, fries en houten kroonlijst op modillons en tandlijst. Risalietvormende middelste travee met bel-etagevenster in Ionisch entablement, waarboven ijzeren balkon op voluutconsoles; het voormalige balkon en de doorlopende balustrade op de bel-etage werden verwijderd. Rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met oren en verschillend uitgewerkte sleutels. Verbouwde begane grond met winkelpui.

• S.N., Stadsgezicht Grote Markt en Omgeving, Onuitgegeven studie door Mens en Ruimte v.z.w., april 1978, p. 32.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle