Hoekhuis De Aston

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis De Aston

Beschrijving

Hoekhuis met volledige gevelbreedte van zes traveeën en drie bouwlagen onder plat dak, herbouwd begin jaren 1930 naar ontwerp van architect Ern. Wauters, zie inscriptie pui; in 1936 werd naar ontwerp van Brussels architect J. Van de Vliet het bestaande zadeldak vervangen door de huidige derde bouwlaag.

Grof gecementeerde lijstgevel met typische afgeronde hoek en horizontale bovenvensters, vernieuwd met pvc-ramen. Winkelpui in art deco met grote vitrines, omkaderd met zwarte en oranje faience en verspringende puilijst; verdiepte inkom op de hoek geflankeerd door gebogen glaspartijen, waarboven, nis met oud, gepolychromeerd Sint-Jozefbeeldje met kind, sokkel en baldakijn, verband houdend met vroegere huisnaam, zie gevelopschrift "In S Jozef" in jaren 1930.

Op de ertegenover liggende hoek bevond zich de aloude afspanning Den Rooden Schild, reeds in 1410 voorzien van een stenen gevel, circa 1960 gesloopt.

• Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, 1936, verg. 29/7/1936.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle