Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Natuurhistorisch en ornithologisch Museum de Wielewaal, begin jaren 1960 ondergebracht in het vroegere woonhuis van de kinderen Dierckx de Casterlé.

Halfvrijstaand herenhuis in eclectische, neoclassicistische stijl van 1911, zie inscriptie zijgevel, naar ontwerp van architect J. De Vroey. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen met souterrain, onder pseudo-mansardedak (leien) met dakkapellen.

Bakstenen lijstgevel op hoge sokkel van arduin geopend met rechthoekige, betraliede keldervensters. Horizontaal belijnende puilijst, gecementeerde muurbanden, panelen op de borstweringen en vernieuwde kroonlijst. Rechthoekige en segmentbogige muuropeningen in vlakke en licht geprofileerde, gecementeerde omlijstingen met oortjes en schijnvoegen.

Links doorgang met ijzeren poort naar diepe tuin. Achtergevel met verschillende uitbouwsels, onder meer driezijdige erker met terras van tuinkamer.

Burgerlijk interieur met marmeren inkomhal, trappenhuis met mooie mozaïekvloer en houten trap met ijzeren leuning; noordzijde met enfilade van salons en leefruimten, met fraaie parketvloeren, authentieke schoorsteenmantels, stucwerkplafonds en wandversieringen; houten binnendeuren in originele gemarmerde omlijstingen.

• Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, 1911, dossier 80.
  • S.N., Het Kempens Vogelmuseum te Turnhout, in Toerisme Provincie Antwerpen, IX, nr. 2, 1963, p. 23.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle