Herenhuis de Somer

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis de Somer

Beschrijving

Halfvrijstaand herenhuis in eclectische, neoclassicistische stijl van 1911, zie inscriptie zijgevel, naar ontwerp van Berchems architect J. De Vroey. Enkelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen met souterrain onder mank pseudo-mansardedak met dakkapellen en oculus (leien).

Bakstenen lijstgevel op hoge sokkel van arduin, geopend met rechthoekige, betraliede keldervensters. Horizontaal belijnende puilijst, gecementeerde muurbanden, panelen op de borstweringen en vernieuwde kroonlijst. Rechthoekige muuropeningen in gecementeerde omlijsting, op de verhoogde begane grond vlak en voorzien van sleutel, op de bovenverdieping geprofileerd en vermeerderd met balustrade en entablement in de eerste travee, een fronton in derde en vijfde. Rechts doorgang met ijzeren poort naar voormalig koetshuis.

Plattegrond met centrale hal en "grooten" bordestrap.

• Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, 1911, dossier 73.