erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
11999
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11999

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Halfvrijstaand herenhuis in eclectische, neoclassicistische stijl van het vierde kwart van de 19de eeuw met vroegere zij-ingang ter hoogte van huidige nummer 5. Enkelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen met souterrain onder pseudo-mansardedak.

Gedecapeerde bakstenen lijstgevel op hoge sokkel van arduin, geopend met rechthoekige, betraliede keldervensters. Horizontaal belijnende puilijst, muurbanden, panelen op de borstweringen en gevelafsluiting met klassiek hoofdgestel op enkele voluutconsoles. Begane grond met rechthoekige vensters en deur in plattebandomlijsting, rondbogige bovenvensters in geprofileerde omlijsting met sleutel, vermeerderd met balustrade en fronton in de middelste travee.


Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11999 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.