Herenhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Herenhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (leien), uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde, beschilderde lijstgevel, gemarkeerd door lijst- en paneelwerk, weerkerend palmettenmotief en een klassiek hoofdgestel met houten kroon- en tandlijst, gegroefde modillons en sierlijke voluutconsoles.

Soberder, licht achteruitwijkende inkomtravee links, naast drie uitbundiger versierde rechter traveeën, aan weerszijden afgelijnd door kolossale pilasters; een cartouche met moeilijk leesbare inscriptie 1775 ? (links) zou kunnen verwijzen naar een vroegere woning op deze plaats, de ornamenten met mercuriusstaf naar het beroep van arts/apotheker van de 19de-eeuwse bouwheer (dokter en tijkbaas Bruggeman).

Rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting met oren, waterlijst, in de drie rechter traveeën vermeerderd met rankwerksleutels en een entablement rond het middenvenster; bel-etage met deurvensters, waarvoor mooi ijzeren hekwerk; het vroegere balkon voor de drie rechter traveeën werd afgebroken, zie oude foto's; derde bouwlaag met geprofileerde onderdorpels op voluutconsooltjes. Banaal vernieuwde begane grond met winkelpui.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle