Burgerhuis in eclectische stijl

Beschrijving

Winkel- en woonhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak (nokrichting parallel aan de straat, kunstleien), naar ontwerp van architect J. Van Nieuwenhuysen van 1913; op de centrale dakkapel met halsgeveltje, ellipsvormige oculus, segmentbogige waterlijst en schelp, staat "1914".

Lijstgevel van gele geglazuurde gevelsteen, verlevendigd met dito groene en rode banden en booglijsten; constructieve en decoratieve elementen van zandsteen en arduin. Gevelbeëindiging met boogfries, daklijst met dakkapel ut supra en gestileerde vazen op de hoeken. Korfboogvensters, met smeedijzeren balkonnetjes in de oorspronkelijke deurtravee, gekoppeld in de overige traveeën; origineel houtwerk met kleine roedeverdeling in de bovenlichten.

Begane grond met storend verbouwde winkelpui ter vervanging van de oorspronkelijke (of geplande) met art-nouveau-inslag, voorzien van centrale deur en privé-inkom in rechter travee onder ijzeren I-balk met rozetten.

• Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, 1913, verg. 28/10/1913.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle