erfgoedobject

Burgerhuizen met winkels

bouwkundig element
ID
11945
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11945

Juridische gevolgen

Beschrijving

Woon- en winkelhuizen van vier of drie bouwlagen onder plat dak, in art deco van circa 1935.

Nummer 180 met originele winkelpui van glas en metaal met afgeronde vitrine, beglaasde deur en toonkast, omlijst door zwarte en goudkleurige faience; bovenbouw met kolossale afgeronde erker en balkon met buisleuning; vernieuwde bovenvensters uitgezonderd originele ijzeren ramen op de vierde bouwlaag.

Nummer 182, rijwoning en apotheek Notenbaert van 1934, naar ontwerp van architect Ern. Wauters, met rechthoekige uitspringende vitrine en flankerende deuren onder gemeenschappelijk bovenlicht voorzien van oorspronkelijk ijzeren raam met gekleurd glas in lood; erkervormige bovenbouw met afgeronde hoeken, kenmerkende beraping en zaagtandmotief op houten vensterstijlen; de plint en de smalle muurdammen naar de buurhuizen zijn bekleed met zwarte parementsteen; vernieuwde ramen en deuren van aluminium.

  • DE BONT Y., 100 jaar wonen in Turnhout, Architectuur van 1895 tot 1995, Zellik, 1995, p. 33, 134.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuizen met winkels [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11945 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.