erfgoedobject

Burgerhuis advocaat Schuermans

bouwkundig element
ID
11933
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11933

Juridische gevolgen

Beschrijving

Rijwoning, naar ontwerp van architect R. Van Houtte, 1939; twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen).

Lijstgevel met heropgevoegd parement van grijze klampsteen, afwisselend met kunststeen voor omlopende omlijsingen; asymmetrische gevelcompositie gedomineerd door brede bovenerker met gesloten balkon en aansluitend rechthoekig venster in de rechter travee, twee vrijwel vierkante, apart geplaatste vensters in de linker; een doorlopende latei op de begane grond uniformeert bandvensters en deur tot een samenhangend geheel; de deuromlijsting van groene en zwarte faience en het rondbogig bovenlicht verwijzen nog naar de art deco.

Ter hoogte van het linker benedenvenster was vroeger de garage; ook het linker venster op de derde bouwlaag was oorspronkelijk niet voorzien.

Vrij "klassieke" plattegrond met bureau en "wachtplaats" aan straatzijde en L-vormige leef- en dienstruimten uitziend op het terras.

  • Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen 1939, dossier 89.
  • DE BONT Y., 100 jaar wonen in Turnhout, Architectuur van 1895 tot 1995, Zellik, 1995, p. 33.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis advocaat Schuermans [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11933 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.