Dokterswoning E. Van Ussel

Beschrijving

Naar ontwerp van architect E. Van Steenbergen van 1940; late realisatie in nieuwe zakelijkheid/art deco.

Niet ingebouwde rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. Lijstgevel met parement van rode baksteen met dik opgelegde stootvoeg; uitgesproken horizontale accentuering door de hoge arduinen plint, dito doorlopende banden die de bel-etage met erkervormende zijvensters aflijnen en het gevelbreed balkon van de derde bouwlaag; ijzeren balkonreling van fijne getorste spijlen versierd met drie cirkelvormige motieven.

Rechthoekige muuropeningen met metalen ramen en deur waarvan de roedeverdeling afwijkt van het ontwerpplan; gegroepeerde inkom en garagepoort met cirkelvormige handgrepen refererend naar hogergenoemd motief; langwerpige vensters van de begane grond eveneens met getorste tralies. Achtergevel met breukstenen onderbouw, rechte trap naar de tuin, deels bewaarde afgeronde volumes, patrijspoort en rechthoekige muuropeningen.

Interieur. Het grondplan vertoont vanaf de bel-etage een centrale uitsparing met binnentuin waardoor alle vertrekken een optimale lichtinval krijgen. Begane grond met inkom, garage, diensten aansluitend bij zeer grote tuin; bel-etage met dokterspraktijk in het voorste gedeelte, privé-woonruimte en keuken in het achterste gedeelte: de oorspronkelijk halfcirkelvormige uitgebouwde woonkamer met aansluitend terras en ronde trap bleven niet als dusdanig bewaard; derde bouwlaag met bad- en slaapkamers. Verrassend licht interieur met zeer verzorgde inkomhal en trapzaal met zwarte en witte marmeren wand- en vloerbekleding, gesloten en opengewerkte trapleuningen met buisvormige handgreep, ellipsvormig bovenlicht; dokterskabinet met vast meubilair ontworpen in 1945, melkglazen vensters en deur, originele deurklinken, kapstokken, en zo meer.

• Architectuur Archief Antwerpen, Plannen en archieffoto's.
  • Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, 1940, verg. 28/8/1940.
  • VAN DEN BERGHE V. & VAN DE VELDE H., Eduard Van Steenbergen. Bouwmeester en binnenhuiskunstenaar (1889-1952), Antwerpen, 1955 p. 27-28, 53-54 en ill. 256-259.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle