Pinksterkerk

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pinksterkerk

Beschrijving

Parochiekerk van de wijk 't Stokt, 1960-1961, naar ontwerp van architect A. Bressers (Gent); gebouwd bij het jezuïetencollege van 1936, aanvankelijk kapelanij, sedert 1969 zelfstandige parochie.

Door beboomde tuin omgeven gebouw, rechtstreeks verbonden met het aanpalende college. Type zaalkerk met rechthoekig schip van vijfenhalve travee, hoger opgetrokken koor ten zuiden, één lagere zijbeuk met biechtstoelen ten oosten, omlopende gangen ten noorden en ten westen, respectievelijk verbonden met vrijstaande klokkentoren aan noordzijde en aansluitende weekkapel aan westzijde.

Betonnen structuur met bakstenen invulwanden; licht hellende zadel- en platte daken. Typerend zijn vooral de talrijke glas-in-lood- en glas-in-betonramen naar ontwerp van kunstschilder Jan Cobbaert (Heverlee), uitgevoerd in het atelier van A. Bressers.

Interieur van kerk en weekkapel met bepleisterde, beschilderde wanden en licht doorbuigend houten plafond; lichtinval en kleurenspel van de vele glasramen bepalen de sfeer.

Mobilair: gebouchardeerde, arduinen altaartafels; wandtapijt(en) naar ontwerp van Van Laere; orgel van 1938 door J. Klais (Bonn), oorspronkelijk bestemd voor de kapel van het college, in 1965 door B. Pels-D'Hondt (Herselt) verbouwd en vergroot naar aanleiding van de overplaatsing naar de kerk, in 1995 nogmaals verbouwd en vergroot door de firma Aerts & Castrel.

Naast weekkkapel, in dezelfde geest bijgebouwde sacristie en pastorie (Collegestraat nummer 26).

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle