Binnenkoer met washuis en hostiebakkerij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Binnenkoer met washuis en hostiebakkerij

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Begijnhof

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begijnhof

• is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed kernzone Begijnhof van Turnhout
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Gekasseide binnenkoer, aan straatzijde afgesloten met bakstenen muur met twee segmentboognissen, behangen met ex-voto's in verband met Lourdesdevotie; korfboogpoort in geprofileerde, arduinen omlijsting met rocaille-sleutel, waterlijst en vleugelstukken, in Lodewijk XV-stijl uit de 18de eeuw.

West- en oostzijde begrensd door zijgevels van nummer 66 en 67; noordzijde afgesloten door voormalig washuis en hostiebakkerij: verankerd bakstenen gebouwtje van vijf traveeën en één bouwlaag met segmentbogige muuropeningen, waartegen gemetselde sokkel met gepolychromeerde houten piëta onder afdakje. In het midden, arduinen pomp met wortelmotief, 17de-eeuws, geplaatst tegen arduinen pijler in Lodewijk XVI-stijl met strikken, festoenen, kapiteel en siervaas, 1775, afkomstig van de zij-ingang van de afsluiting rond Sint-Pieterskerk.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle