erfgoedobject

Slagerij en hoekhuis in eclectische stijl

bouwkundig element
ID
11867
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11867

Juridische gevolgen

Beschrijving

Rijhuis en hoekhuis van het eerste kwart van de 20ste eeuw, respectievelijk twee en drie traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Nummer 65 met bewaarde winkelfunctie op afgeschuinde hoek.

Bakstenen lijstgevels met banden in contrasterende kleuren, tegelfries en houten kroonlijst op modillons en consoles. Segmentboogvensters. Nummer 65 met neoclassicistische houten winkelramen aan weerszijden van segmentbogige toegang. De nummers 51 en 63 vertonen gelijkaardige kenmerken.

De aanpalende woning nummer 61, van 1913 naar ontwerp van architect J. Crols, bezat een mooie winkelpui voor beenhouwerij opgetrokken ter plaatse van de oude vleeshal.

  • Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, 1913, dossier 84.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Slagerij en hoekhuis in eclectische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11867 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.