Eclectische stadswoningen

Beschrijving

Eenheidsbebouwing bestaande uit vier rijhuizen van 1896 naar ontwerp van architect P.J. Taeymans, opgetrokken voor rekening van Joseph Sak. Uit een bouwaanvraag van 1899 voor wijzigingen op de begane grond van nummer 17, blijkt dat hier vroeger de "oude harmonie" stond.

Enkelhuizen in spiegelbeeld van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). Bakstenen lijstgevels op arduinen plint, verlevendigd met uitgemetselde paneeltjes, verschillende blinde boogvelden met ingeschilderde patronen, lijstwerk, wortelmotieven. Rechthoekige muuropeningen; nummers 17 en 23 met vernieuwde begane grond.

• Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, Begijnenstraat, 1896, dossier 2; 1899, dossier 12.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle