Burgerhuis ontworpen door J. Taeymans

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl met art-nouveau-inslag, 1913, naar ontwerp van architect J. Taeymans; gebouwd voor steenbakkersfamilie Dufraing ter plaatse van voormalige zij-ingang met koer van nummer 1.

Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan en loodrecht op de straat, leien) met dakkapel. Bakstenen lijst- en topgevel op arduinen plint, verlevendigd met muurbanden, dorpels, lateien, waterlijsten, dekstenen, omlijstingen en sierelementen van witte natuursteen. Risalietvormende, tuitvormig verhoogde rechtertravee met aandak, schouderstukken, pinakel en bolornamenten; gekoppelde rechthoekige en rondboogvensters vermeerderd met balkonnetje en gebogen waterlijst. Linkertravee met rechthoekige muuropeningen, op borstwering en blinde boogvelden voorzien van kleurrijke sgraffitopanelen met florale art-nouveaumotieven en anno 1913; witstenen deuromlijsting met waterlijst. Recent gerestaureerd; vernieuwd interieur.

• JANSEN H. en DIGNEF H., Historiek van het huis Dufraing, in De Vlierbes, XV, 1993, p. 97-108.

Auteurs: Plomteux, Greet