Kapellehoeve en T-vormige hoeve

Beschrijving

Tot de 18de eeuw opklimmende boerderij (nummer 61), waar in de besloten tijd in het geheim mis werd gelezen. De aanpalende herenwoning werd circa 1910 gesloopt en door tabakshandelaar Karel Van Nyen voor zijn broer Paul heropgebouwd (nummer 59); de oude boerderij (nummer 61) werd tezelfdertijd aangepast en de schuur ingericht voor het drogen van tabak; de tabaksteelt bleef echter zonder succes.

Nummer 59. Herenboerderij van tien traveeën en uitbouw, één bouwlaag en zadeldak met dakkapellen (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), in landelijke stijl uit het eerste kwart van de 20ste eeuw; beschilderde baksteenbouw met getoogde, beluikte muuropeningen; aangepast interieur.

Aanpalende monumentale langsschuur van 18de-eeuwse boerderij (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen); verankerde en beschilderde bakstenen puntgevel, met rechthoekige poort onder houten latei naast getoogde houten luiken. Zwaar gerestaureerd en ingericht als zwembad.

Nummer 61. T-vormige boerderij met 18de-eeuws woonstalhuis van zeven traveeën onder ruim zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), en langgestrekte smallere vleugel met stallingen en wagenberging onder afgewolfd zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), mogelijk van recentere datum. Verankerde bakstenen gebouwen, heden met witgekalkte straatgevel en gecementeerde, zwartgeschilderde plint. Hoger opgetrokken woonhuis van drie (straatzijde) en vier traveeën (oostzijde), waarvan de vernieuwde oostelijke zijpuntgevel met dubbelhuisopstand als voorgevel fungeert; getoogde muuropeningen; noordoosthoek met bewaarde kelder en opkamer met blind venster aan de straat.

Ruime stalling met getraliede, segmentbogige en rechthoekige vensters, laatstgenoemde met houten latei; westelijke zijpuntgevel met rechthoekig houten laadluik en omlijste, gekalkte spitsboognis, waarin tot voor kort een vervallen Sint-Corneliusbeeld stond. Bijgebouwen met sporen van getraliede vensters met houten dorpel en latei en beplankte zijpuntgevels. De voormalige oostelijke langsschuur is geïntegreerd bij nummer 59.

• VAN DEN BOGAERT W., Van hoeven tot hoevenamen in Beerse, in De Vlierbes, XVIII, 1996, p. 99-102.

Auteurs: Plomteux, Greet