Dokterswoning, gedateerd 1887

Beschrijving

Voormalige woning van dokter Louis Somers, gebouwd in 1887 door de Lierse aannemer Van Brandt, schoonvader van eerstgenoemde; sedert 1978 rustoord voor de zusters ursulinen.

Vrijstaand herenhuis in eclectische stijl, vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien), met inmiddels verbouwde, lagere zijvleugel aan zuidzijde (voormalig koetshuis), uitbouw van één travee aan noordzijde en torenvormige uitbouw onder tentdak aan westzijde; voortuin met ijzeren hek tussen bakstenen pijlers.

Bakstenen lijst- en puntgevels op arduinen plint, verlevendigd met zandstenen muurbanden, negblokken en omlijstingen en gevelafsluiting met omlopende houten kroonlijst op klossen, tandlijst en tegelfries. Risalietvormende, met puntgevel verhoogde linkerpartij uitgewerkt met gevelhoge boogvormige spaarvelden en balkon met mooie ijzeren leuning; rechterpartij per travee geritmeerd door dito spaarvelden en voorzien van sierlijke cijferankers 1887. Getoogde muuropeningen onder blind boogveld met decoratief metselwerk; vleugeldeur van hout, glas en ijzerwerk met bovenlicht van gekleurd glas in lood, voorafgegaan door vier arduinen treden. Ingang in noordelijke zijgevel met gelijkaardige deur waarboven lessenaarsdak en erker op houten consoles. Neoclassicistische interieurelementen.

• JANSEN H., Ziekenzorg in de 19de en 20ste eeuw te Beerse, in De Vlierbes, I, 1979, p. 107-111.

Auteurs: Plomteux, Greet