Sint-Jozefskliniek

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Jozefskliniek

Beschrijving

Gemeentehuis en politiecommissariaat, sedert 1 januari 1977 ondergebracht in de voormalige Sint-Jozefskliniek.

Sedert de Belgische onafhankelijkheid is Beerse aan zijn vierde gemeentehuis toe: in 1883 werd het oude vergaderlokaal in de Schoolstraat verlaten voor een heus gemeentehuis aan het Gemeenteplein, ontworpen door provinciaal architect P.J. Taeymans; in 1952 werden de gemeentelijke diensten overgebracht naar het Tempelhof, in 1962 werd het typische 19de-eeuwse gemeentehuis gesloopt, en na de fusie (1977) werd de oude kliniek als gemeentehuis ingericht.

Van de straat verwijderd, vrijstaand gebouw in nieuwe zakelijkheid met lichte art-deco-inslag, opgetrokken in 1935-1936 naar ontwerp van de architecten Wijn en Boon, in opdracht van de congregatie der zusters augustinessen van Antwerpen; voorafgegaan door rozenplantsoenen en een in concentrische halve cirkels aangelegd plein. Langgestrekt gebouw van achttien traveeën en twee bouwlagen onder plat dak, met aan de zuidzijde een lagere uitbouw van één travee; torenvormig verhoogde, risalietvormende middelste travee met inkom en dito lifttoren in de tweede travee; voormalige patiëntenkamers (bovenverdieping van de linkervleugel) met balkons.

Bakstenen lijstgevels met horizontaal markerende lintvoegen, ver uitkragende kroonlijsten en de hoger genoemde doorlopende balkons met buisleuning; symmetrisch geplaatste kozijnramen, langwerpig boven de inkom en in de lifttoren en enkele patrijspoorten. Rondbogige hoofdingang in getrapte bakstenen omlijsting; rondboogdeur met omlopende lichtstrook.

Aangepast interieur, waarvan voornamelijk de inwendige verdeling, met indirect verlichte middengangen en ondiepe doch zeer lichte kamers aan weerszijden, nog naar de vroegere ziekenhuisfunctie verwijst. Voormalige kapel ter plaatse van huidig politiecommissariaat.

• S.N., Beerse Vlimmeren, Uitgave van de Heemkundige kring De Vlierbes, 1991, p. 39, 112-113, 173.
  • DE JONGH H., De Sint-Jozefskliniek te Beerse, in De Vlierbes, XIV, 1992, p. 155-163.