Villa ontworpen door L. Van Ravestyn

Beschrijving

Villa in eclectische stijl, 1905, naar ontwerp van architect L. Van Ravestyn, eertijds woning van steenbakker O. De Breyne. Dubbelhuis met balkvormig hoofdvolume van drie en drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met rondbogige dakkapellen (kunstleien); lagere uitbouw met garage aan oostzijde, vernieuwde bordestrap aan straatzijde, gevelbreed terras aan tuinzijde, alles met vernieuwde of recent toegevoegde balustrades.

Baksteenbouw op vernieuwde breukstenen plint, voorzien van rechthoekige of licht getoogde muuropeningen en omlopende houten kroonlijst op klossen, in de voorgevel gemarkeerd door witstenen puilijst, hoekpilasters en brede omlijstingen met oren. Hersteld en herschilderd houtwerk met typische roedeverdeling in de bovenlichten, naar verluidt recenter dan bouwperiode. Achtergevel met groot raam ter hoogte van de trapzaal.

• Gegevens verstrekt door de heer Geerts en architect Ph. Van Ravestyn.
  • NEYENS W., De Rode-Kruisafdeling Beerse, in De Vlierbes, XVI, 1994, p. 75.