Vrije meisjesschool en klooster

Beschrijving

Voormalige Vrije meisjesschool met klooster onder leiding van de zusters annonciaden, heden Gemeentelijke Basisschool. Centraal speelplein omgeven door schoolgebouwen en klasvleugels, gebouwd in verschillende fasen.

Het oorspronkelijk volume bestond uit het dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen (nok parallel aan de Kerkstraat), gebouwd circa 1906, geïnspireerd op de neo-Vlaamserenaissance-stijl: eenvoudige verankerde, bakstenen lijstgevel geritmeerd door lisenen en spaarvelden; gecementeerde en/of beschilderde onderdelen onder meer muurbanden, boogstenen, kordons, dorpels,...; dak vernieuwd en aangepast onder meer dakkapellen, klokkentoren en dakvenster met puntgeveltje verwijderd. Rechthoekige muuropeningen onder houten latei.

In de daaropvolgende decennia uitbreidingen en aanpassingen. Twee aanpalende rechter traveeën van drie bouwlagen (nok parallel aan de straat) in dezelfde trant; achteraan sobere, haakse vleugel van vijf traveeën en twee bouwlagen. Tweede, langgestrekte vleugel (nok loodrecht op de straat), aanvankelijk van één bouwlaag; bijkomende bouwlaag voor eerste vijf traveeën, betonnen lateien en aanpassing van straatgevel, opgevat als een trapgevel met verticale en horizontale metalen vensterpartijen, vermoedelijk uit circa het tweede kwart van de 20ste eeuw; resterende travee van één bouwlaag recent gedeeltelijk sterk verbouwd en aansluitend bij U-vormige vleugel uit het derde kwart van de 20ste eeuw aan de Van der Bekenlaan; overwegend zadeldaken (kunstleien, mechanische pannen).

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle