Herenhuis met park

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis met park

Beschrijving

Eclectisch getint herenhuis met park; afgesloten door bakstenen muurpartij met pijlers waartussen ijzerwerk en drie ijzeren inrijpoorten. Oudste gedeelte, opklimmend tot het vierde kwart van de 19de eeuw of eerste kwart van de 20ste eeuw, wordt gevormd door aan de straat gelegen verankerde, bakstenen volumes namelijk enkelhuisje van twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat) met aanpalende woning van twee traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (nok parallel aan de straat) en achterin gelegen losstaand derde volume onder overkragend zadeldak (nok parallel aan de straat), vermoedelijk eertijds stallingen.

Uitgebreid in dezelfde trant naar een ontwerp van 1932 door L. Van Ravestyn in opdracht van pastoor Biermans met twee inspringende traveeën onder mansardedak (nok loodrecht op de straat) waarin dakkapellen, met driezijdige, gevelhoge erker tegen zijgevel.

Baksteenbouw met verwerking van gele en gesinterde baksteen; kordonvormende lekdrempels en lijsten met bloktand; houten kroonlijst op klossen; mechanische pannen. Overwegend rondboogvormige, beluikte vensters met arduinen dorpel. Circa 1988 opnieuw uitbreidingen en aanpassingen in dezelfde trant.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle