Herenhuis

Beschrijving

Eclectisch getint en begroend herenhuis, gelegen in park met vijver, van vijf/drie (verdiepingen) traveeën en twee bouwlagen: twee linker traveeën onder schilddak (leien), opklimmend tot het eerste kwart van de 20ste eeuw; inspringend rechter travee van drie/één (verdiepingen) traveeën onder lager plat dak vermoedelijk later toegevoegd; recente uitbouwen tegen achtergevel. Bakstenen lijstgevel; verwerking van arduin, gele en gesinterde baksteen; arduinen trap met ijzeren leuning leidt naar inkomportaal op gegroefde, houten pijlers waarboven balkon met ijzeren leuning; vijfhoekige erker tegen linker zijgevel; overwegend houten kroonlijst op klossen. Segmentboogvensters met houten rolluikkasten en/of getralied; in zijgevel van rechter travee rechthoekige vensters met houten latei onder blind segmentboogveld (begane grond); in erker getraliede klooster- en kruiskozijnen; vleugeldeur met reliëfglas en ijzerwerk. Interieur: plafonds met stucwerk, in salon schouw in neo-Vlaamserenaissance-stijl.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle